söndag 1 mars 2009

Vårt dagliga bröd





ITALIENSKT DURUMBRÖD

Fördeg:
5 DL Ljummet vatten
125 G/ 1  1/2 DL Durumvetemjöl
300 G/ 5 DL Vetemjöl
50 G Jäst

Lös jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt mjölet. Låt degen jäsa 35 minuter i rumstemperatur.

DEG:
20 G/1 MSK Salt
1 Ägg
1/2 DL Olivolja
350 G/ 5 DL Vetemjöl

Blanda ner saltet, ägget, olivolajan och vetemjölet i fördegen. Knåda till en smidig deg smidig deg i hushållsassistenten eller för hand i bunke. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 200 C°. Baka ut degen till 4-6 bröd. Rulla dem i durumvetemjöl innan de läggs på plåten. Jäs sedan i 30 minuter innan bröden gräddas i 25 minuter.

Vi har fått en brödbod, Annas Hembageri. Jag kommer att göra ett inlägg om detta senare. Brödet på bilderna har jag köpt till familjens frukost i vår nya brödbod, underbart gott och nyttigt. Vad viktigt det är med rätt råvaror  till vårt dagliga bröd  för att få smak. Fullkornsbröd, bröd med linfrö och ett bröd med aprikoser och valnötter,
utmärkt att rosta dagen efter...

Recept( Erik Olofson ) och bilder, mina egna som vanligt. Vem vet kanske vi får något recept av Annas brödbod...(när jag skall blogga på "riktigt" vid hembageriet!)
Mums vad gott!!!   Annika

5 kommentarer:

Nettan sa...

Å va gott det verkar, ska jag ta å prova..lite less på mina gamla vanliga recept! Tackar!
Kram Nettan

Anneli sa...

Hej, Annika!

Ja, det var verkligen lycka när hon öppnade sitt hembageri!!
Nu när våren kommer tänker jag cykla till tåget...helt perfekt att köpa med sig lite färskt bröd till midda´n på hemvägen:)!!

KRAM

ps. jättehärliga bilder!!!

Lilla huset på prärien sa...

Åh vilka härliga bröd!!! Och jag älskar dina bilder - helt förtjusande :) Det ser så himla gott ut allting, jag är en riktig brödälskare (tyvärr...)

Kram Jenny

Karin sa...

Hej Annika!

Bröden ser ljuvliga ut, jag hoppas de smakade lika gott! Så roligt att den har öppnat nu, det är ju verkligen ett lyft för stan!

Tack för recepten, de är sparade!

Ha en bra start på denna Marsvecka!

Gjorde du något skoj i helgen?

Kramar
Karin

Brita sa...

Tack för recepten. Det här skall jag pröva. Önskar nog att vi hade en brödbageri här i närheten med.
Och vilka härliga bilder!